Encyclopedia Using psychedelics safely

Azarius

 • $

$ 0, -

0,00 US$

Using psychedelics safely - Encyclopedia

Visa meny Göm meny

Using psychedelics safely

9 Kommentarer

Olika sorters psykedelia Att göra och inte göra Doser Varningar Vid en kris Länkar / Mer läsning

Vi börjar med ett citat från Dr.Timothy Leary: "Acid is not for every brain - only the healthy, happy, wholesome, handsome, hopeful, humorous, high-velocity should seek these experiences. This elitism is totally self-determined. Unless you are self-confident, self-directed, self-selected, please abstain."

Nu kommer inte den här artikeln att handla om syra (LSD), i denna artikel kommer vi bara ta itu med de psykedelia som kommer direkt från moder natur. Men detta citat är också sant när du lust att ta naturliga psykedeliska droger. I allmänhet förstärker de ditt humör, så stämningen måste vara positiv! När du trippar, ha detta i åtanke.

Olika sorters psykedelia

Det finns flera kategorier, var och en bär flera variationer av psykedelia (eller entheogens, psychoactives, vad du än föredrar att kalla dem). Alla dessa har olika effekter, och sedan varierar också dessa effekter från person till person. Så det är lite svårt att lista "att göra och inte göra" i allmänhet, eller för att upprätta riktlinjer för att först och främst se till att din tripp ska bli kul och meningsfull, och för det andra för att på något sätt undvika en dålig tripp eller negativa erfarenheter. Men för din säkerhet kommer vi ändå ge det ett försök! För att göra detta mer komplett kommer vi nu först lista några av de mest använda psykedelia, för att se till att du inte missar viktig information om din valda substans.

Svamp

Psilocybe cubensis, Philosopher's stones and Amanita muscaria (Röd Flugsvamp) är de vanligaste psykoaktiva svamparna.

Ät inte 4 timmar innan intag av svamparna. Under trippen, drick tillräckligt med vatten, juice eller koffeinfritt te. Upplev effekterna av svamp i en lugn, familjär och trygg miljö och med människor du känner dig bekväm med. Under den första timmen av trippen kan man känna sig lite illamående. Denna känsla försvinner oftast när de aktiva substanserna verkligen börjar komma igång.

Peaken på en svamp tripp varar normalt mellan fyra och sex timmar. De aktiva komponenterna i svampar är psilocybin och psilocin, som är kemiskt besläktade med dimetyltryptamin (DMT), en substans som naturligt förekommer i den mänskliga hjärnan. Ur fysisk synvinkel är psilocybin och psilocin helt säkra. Psilocybin gör ofta så att människor gäspar utan att vara trött och gråter utan att känna sig ledsen.

Psilocybe cubensis är en svamp som inte bör tas ofta, även om det inte är beroendeframkallande. På grund av spänningen runt trippen vill folk ofta göra det igen efteråt. Men på det sättet skulle du kunna utveckla en tolerans för psilocybine. Speciellt om du skulle ta dem inom en veckas tid, blir effekten mindre, vilket ger en imponerande upplevelse. Om du tar dem bara några gånger per år, kommer trippen att vara ny och fräsch varje gång.

Effekterna av Amanita muscaria bygger på andra aktiva komponenter än de av Psilocybe cubensis och Philosopher's stone. Magbesvär är vanligare, och trippen varar normalt längre. I många fall kan illamående minskas genom att röka cannabis innan konsumtion av svamp.

Salvia divinorum

Det är viktigt att använda Salvia divinorum i en lugn, mörk eller svagt upplyst miljö. Av all psykedelia är salvia definitivt inte en party drog! Titta på tv kan vara skrämmande och överväldigande. Om du inte har någon erfarenhet med salvia eller andra entheogeniska ämnen, så är en nykter sitter ett måste.

Vissa människor rapporterar en lätt huvudvärk, bronkial irritation, sömnlöshet och irritabilitet. Dessa symtom är vanligtvis rapporterade av människor som röker salvia snarare än de som tuggar den.

Ayahuasca

Ayahuasca kan göras av olika plantor. Styrkan för denna brygd varierar kraftigt från en sats till nästa, både i styrka och karaktär av de psykoaktiva effekterna. Till stor del beror detta på skickligheten hos shamanen som producerar den, liksom andra tillsatser som ibland läggs till. Ayahuasca lämpar sig inte väl enbart för kul (smaken av brygden är mycket bitter, och illamående är mycket vanligt), utan snarare tas för erhållande av insikter.

Varje resa kan ta en helt annan riktning. När man går in i andra dimensioner, kanske det känns som om man lämnar planet för den fysiska kroppen, och till exempel en känsla av att sväva i luften kan förekomma. Den vanligaste och kanske mest tillfredsställande sättet att använda Ayahuasca är i en naturskön miljö. Många människor söker svar från växter av Ayahuasca och försöka förbättra sina liv baserat på vad de har upplevt.

Ayahuasca innehåller MAO-hämmare och bör inte kombineras med vissa andra droger, läkemedel och livsmedel, läs vår MAO sida!

Morning Glory och Hawaiian Baby Woodrose frön

Dessa frön innehåller LSA, som är nära besläktad med LSD. Försök att inte äta 4-6 timmar innan du äter fröna. Fröna måste tuggas så länge som möjligt, eftersom de verksamma ämnena tas upp av slemhinnan i munnen.

Kombinera inte LSA med alkohol, MAO-hämmare eller andra droger.

Kaktusar

Av all naturlig psykedelia varierar potens starkast i kaktusar som San Pedro och Peyote. Därför är det bäst att inte ta hela dosen på en gång, men att bygga upp det successivt: ta halva dosen, vänta 60 till 90 minuter för att se hur effekten är, sedan om det önskas, ta hälften av det som blir över och om det behövs, repetera.

Dessa kaktusar kan även ge lite illamående innan själva trippen börjar. Detta är helt normalt och försvinner så fort du börjar trippa.

Kombinera inte med alkohol, MAO-hämmare eller andra droger.

Kratom

Kratom (Mitragyna speciosa) är inte en växt som genererar kraftiga hallucinationer, men den är fortfarande psykoaktiv. Tänk på att det är effekter stimulerande i lägre doser och lugnande när det tas i en högre dos. Vi råder dig att inte använda kratom för ofta: inte mer än en gång i veckan, och helst inte mer än en eller två gånger i månaden. Detta förhindrar tillvänjning och hjälper dig att njuta av effekterna av anläggningen mer fullständigt. Använd inte Kratom i kombination med MAO-hämmare.

Iboga

När det är första gången ta en liten dos (0,5 - 1 gram) för att testa din känslighet för iboga. En iboga tripp kan vara intensiv och människor kan reagera olika på det. Att ta denna ört är säkrare med en nykter, helst erfaren sitter för att undvika olyckor.

Att göra och inte göra

Om du är deprimerad, alltför irriterad på världen, sjuk, eller enbart intresserad av att glömma dina problem och ha en kul stund, ta inte psykedeliska droger. LSD-liknande ämnen, däribland psilocybin, är mentala förstoringsglas, och om du redan känner för skit du kommer bara att tillbringa trippen krypandes i din egen obetydlighet och må ännu sämre. Den skickliga tripparen kanske kan använda detta till sin fördel och lösa ett problem under resan, men det är inte trevligt och rekommenderas inte för nybörjare.

Om, å andra sidan, du är frisk, glad och ser fram emot resan som en intressant resa till ett avlägset land som du alltid velat besöka, är du i god form.

Den grupp människor som vill ha erfarenheten tillsammans får inte vara för stor, eftersom det kan orsaka spänningar och konflikter. Två till fyra personer skulle vara perfekt. Trippa ensam rekommenderas i allmänhet inte, men det finns vissa människor som föredrar att trippa ensam. Det är trevligt om dina medresenärer redan har viss psykedelisk upplevelse, men det är inte nödvändigt. Det är inte heller nödvändigt att en av er stannar helt nykter, men det är säkert bättre om den närvarande erfarna personen (sittern) endast tar en låg dos.

Det viktigaste är att alla medlemmar litar på varandra. När det gäller beslutsfattandet måste alla i princip vara överens. Till exempel när någon föreslår något som att sätta på lite musik, han skulle inte göra det om en annan person inte känner sig bekväm med det. Det är en bra idé att diskutera sådana frågor innan trippen.

Platsen måste vara bekant: säker och bekväm för alla. I vardagsrummet skulle vara bäst för första gången, men även utomhus i en trädgård, fält eller en park kan vara trevligt. Helst en bit från buller och kaos i staden, så kan du njuta av lugn och ro i naturen.

Vi rekommenderar inte, speciellt under din första tripp, att försöka få kontakt med "omvärlden", som att gå till offentliga platser, ringa vänner eller skicka e-post.

Tänk "packning" ett par dagar innan resan: ladda din hjärna med intressant och upplyftande information såsom dokumentärer, filmer eller böcker. Försök att vara lugn och undvik stressiga situationer. Detta kan alla ha en positiv inverkan på din tripp, vilket gör det ännu mer fascinerande.

Ät inte tung och fettrik mat i timmar före resan, undvika all mat 3 timmar innan resan. Kontrollera att du har något att dricka och snacks att äta när du trippar eller landar.

För en optimal visuell upplevelse (closed eye visuals), stänga av alla lampor. Detta är särskilt viktigt med högre doser.

För en optimal upplevelse, att trippa kräver lite övning. Du måste lära dig vilka saker som kan och vilka saker som inte kan påverkas. Det är ett meningslöst att försöka motstå det som inte går att påverka, och det skulle vara ett slöseri om du inte skulle använda dig av olika sätt att styra trippen. När effekterna av en psykedelia har börjat, kan du inte stoppa trippen. När ditt medvetande är översvämmad av levande bildspråk och överväldigande tankar, få inte panik. Stirra inte desperat på klockan för att se när du kommer tillbaka till det normala igen, och håll telefonen urkopplad. Det är oftast en mycket bättre idé att hålla fast vid din ursprungliga plan, till exempel att hålla lamporna avstängda, att förbli sittande eller liggandes, fortsätta att andas lugnt, och känn igen det vackra i de dynamiska bilderna du ser, även om de från början göra dig rastlös eller skrämmer dig. Men om du fortsätter att känna behovet av hjälp, få det från någon som har erfarenhet av psykedelia. Ring inte familjen eller räddningstjänster, i allmänhet har dessa människor ingen aning om hur man bäst tar hand om dig när du är i det tillståndet.

Det kan hända att under du trippen tolkar kroppsliga signaler på olika sätt. Så när du känner dig irriterad eller missnöjd, prova att gå på toaletten eller drick något.

Undvik att ta andra droger medan du trippar. Endast ett undantag vi finner värda att nämnas, och det är cannabis. Röka under trippen kan ha tre effekter: Om rökt på förhand eller i början, brukar det vara lugnande. Om du rökt under peaken, kommer det att intensifiera trippen. Om rökt efter peak, kommer det att göra att trippen "kommer tillbaka" för en stund. Observera att detta bara är "vanliga" effekter, och det individuella svaret kan variera. En trevlig "bieffekt" av cannabis är att det minskar illamående, vilket är ganska vanligt med naturlig psykedelia.

Om du följer alla dessa rekommendationer, kan du ändå gå igenom några mindre njutbara stunder, och vice versa ignorera dessa "att göra och inte göra" kommer säkerligen inte att resultera i en dålig tripp. Varje tripp är en utmaning, och som en tumregel har både behagliga och obehagliga stunder. Så när du har ett störande moment, tror inte att du har hamnat i en dålig tripp som alltid kommer att fortsätta tills drogens effekter avtar! Vanligtvis varar panik episoder bara några minuter, såvida du inte går emot upplevelsen, något som till stor del är i dina egna händer (bra förberedelse, kunnig sitter/guide etc.). Kapitulera för den erfarenheten, även om det känns konstigt eftersom din bekanta självbild löst upp sig ("ego-död"), är det bästa sättet att komma ur en "dålig fas".

Baserad på The Psychedelic Experience FAQ - Erowid.

Doser

Erowid om doseringar: "Att ta rätt dos kan göra skillnaden mellan en positiv och negativ upplevelse. För låg dos kan vara irriterande och obekvämt. Att ta för hög dos kan vara skrämmande eller möjligen farligt. Var enskild individ reagerar olika på olika ämnen och doser, så bara för att du känner folk som tar en viss dos betyder inte att samma dos som är rätt för dig. Att hitta rätt dosering är knepet.

Vissa tycker om högre doser, andra gillar lägre. Det är inget fel med heller, så länge som de båda görs på ett ansvarsfullt sätt. Lägre doser är billigare, de är i allmänhet säkrare, och det är mindre chans att du finner upplevelsen överväldigande. De är ofta bättre för offentliga upplevelser där du behöver interagera med andra människor på något sätt. Högre doser är i allmänhet mer intensiv och det finns mindre chans att du har en under-reaktion eller ingen reaktion alls. Många människor gillar högre doser för nivån på upptäckterna som de får. Högre doser är ofta bättre i en trygg miljö där det är möjligt att röra sig eller ligga ner när du vill.

När du väljer en dos, fundera på var du ska vara under hela trippen, vilket sinnestillstånd du befinner dig i och vilken typ av erfarenhet du letar efter (set och setting). Kroppsvikt, kön, receptbelagda eller receptfria läkemedel du tar, och allmän hälsa kan alla påverka dosering, också vad, när, och hur mycket du har ätit tidigare på dagen"

Baserat på Psychoactive Dosages - Erowid.

Varningar

 • Använd inte tunga maskiner. Kör inte bil.
 • Använd inte psykedelia under graviditet.
 • Individer närvarande mitt i känslomässig eller psykisk omvälvning i deras vardag bör vara försiktig med att välja att använda psykedelia, eftersom de kan utlösa ännu större svårigheter.
 • Personer med en familjehistoria av schizofreni eller tidig debut av psykisk sjukdom bör vara mycket försiktig eftersom psykedelia har varit kända för att utlösa latenta psykiska och mentala problem.
 • Använd inte när du är under 18.
 • Rådgör alltid med din läkare om du är osäker på din hälsosituation före eller efter intag av psykedeliska droger.

Vid en kris

Denna guide gäller endast användning av växtbaserade psykedelia. När du tar kemikalier, är risken för att gå igenom en känslomässig eller fysisk kris större. Läs här vad man ska göra när något sådant händer.

Följande pedagogiska video från Multidisciplinary Association for Psychedelic Studies visar hur användare av psykedelia kan minimera psykologiska risker:

Länkar / ytterligare läsning

Använda psykedelier säkert

Ytterligare råd: Om du kan, läs på innan du någonsin trippar om du kan. Det är bra att veta en sak eller två om psykedelia innan du faktiskt har en psykedelisk upplevelse. För detta kan du besöka de rekommenderade länkarna nedan. Kom ihåg: kunskap ger dig och kan hjälpa dig att gå igenom svåra situationer. Och: ju mer du vet om att trippa, desto mer kommer du att förstå och njuta av trippen.

The psychedelic experience - Timothy Leary

Ett måste: Leary var gurun av LSD, och han skrev många böcker. "The Psychedelic Experience" är tripp guiden för många Psychonauts runt om i världen.

Böcker av Terence McKenna

Liksom Leary, Terence McKenna var en välkänd psykedelisk filosof och shaman. Terence McKenna är inte så lätt för nybörjar-trippers att närma sig som med Leary. I sina böcker och föreläsningar, tar han ofta upp mycket svåra frågor.

The doors of perception - Aldous Huxley

En poetisk blick in i meskalin trippen som upplevs av berömda, intellektuella Aldous Huxley. En underbar introduktion till psykedelisk tanke i allmänhet.

Erowids Valv på många olika psykedelia: Spiritual & ritual use of psychoactives

D.M. Turner's Essential psychedelic guide

Enligt Dade Murphy, "Jag har hittat en praktisk guide till att vara mycket informativ och korrekt. Det är mer koncis och lättare att navigera/förstå än, säg, valven i Erowid eller Shulgin böcker. Naturligtvis utelämnar den många poäng som en mer lång resurs kan gå efter."Kommentarer

 • Thorm 26-11-2007 00:50:12

  Simply put - GREAT article. Well written, although some points can be argued (i.e the 'Do not eat 4 hours before tripping') All in all its a very good guide for beginners to read. I am gonna use this alot, too.

 • EM 17-07-2008 07:54:04

  Hey, this is a great article that has help me a lot as I'm planning on entering in the world of psychoactive elements. I would like to know though how to avoid nausea and physical illness feelings and symptomes with larger doses of psychoactives; since it is what I am the most afraid of. If you could answer me by e-mail I would greatly apreciate it.

 • E.M. 17-07-2008 07:54:58

  but of course, to do that you would have to know my e-mail lol....
  suciayratonagalletita@gmail.com

 • bornagain? 21-12-2008 05:57:05

  Indeed wonderful information and references. I took more psychedelics in my late teens and twenties and I feel my psyche was "newer" and more malleable and tolerable to these situations and explorations. I seek different paths and serious consciousness study these days, doing psychedelics maybe once a year, now in my late 30's. I agree there is a respect needed for substance, situation, future, and meaning. I have come to know that life truly is a trip. You must embrace the journey and choose well the impact and intent of the path. Have a head about yourself and do no harm.

 • bob 13-12-2010 22:36:15

  nausea can be easily avoided by taking an anti car sickness tablet. works miracles :)

 • Monimon 07-12-2011 18:44:45

  @bob and all others: these anti-thickness tabletts contain Diphenhydramin, which is also a great and very strong hallucinogen.

 • Sparks 26-03-2012 05:11:21

  I really enjoyed the video. I have seen, way too often, people driven into even worst states by inexperienced sitters.

 • Nightwatchman 20-04-2015 07:14:19

  Great article! Proper punctuation would be a joy if employed in anything this important. The words here, and us who read them, would appreciate it…

 • R 20-04-2017 02:57:32

  Was there a typo there on the page? Where it says "Especially if you would take them within a week time, the effect will be less, giving a impressive experience. If you take them only a few times a year, the voyage will be new and fresh every time."

  I talk about this part: "the effect will be less, giving a impressive experience" how can the effect be less and give a impressive experience?

  I dont know anything about mushrooms, so maybe its all written correctly, but the sentence did not make sense to me. If you can explain, that would be great.


Är du minst 18 år?

För att besöka våran webbutik måste du bekräfta att du är minst 18 år.